Categorieën
Internationale en militaire politietaken

Marechaussees te paard ingezet op militaire oefenterreinen

Het is de Koninklijke Marechaussee opgevallen dat op de militaire oefenterreinen in het natuurgebied bij Leusden veel bezoekers recreëren door te wandelen, mountainbiken of crossen. Daarom controleren marechaussees de komende weken intensiever op ongewilde bezoekers van de Leusderheide en het Oude Kamp. De Marechaussee schreef in de afgelopen tijd inmiddels al vijftig boetes uit.

Het militair oefenterrein Leusderheide is een gebied in beheer van het Ministerie van Defensie. Het oefenterrein is gedeeltelijk afgerasterd en is niet open gesteld voor publiek. Dit wordt kenbaar gemaakt door de aanwezigheid van borden. Gezien de omvang van het oefenterrein en de wildtrek is het niet wenselijk om het gehele terrein af te rasteren. Op dit oefenterrein bevindt zich een schietbaan met daarachter een groot natuurgebied. Militaire eenheden oefenen hier en in het gebied kan afgeschoten munitie terecht komen en kunnen niet gedetoneerde explosieven aanwezig zijn uit de Tweede Wereldoorlog.

Het Militair oefenterrein Oude Kamp is een ander oefenterrein in beheer van het Ministerie van Defensie. Dit bestaat voornamelijk uit natuur, met daarin een grote populatie reeën. Het oefenterrein is voor het publiek toegankelijk als je gebruik maakt van de aangewezen paden. Dit is door borden bij de ingang van het terrein aangegeven. Hondenbezitters mogen hun hond uitlaten als deze zijn aangelijnd.

Door de afwezigheid van afrastering ziet de Marechaussee al geruime tijd dat onder andere wandelaars en mountainbikers zich niet houden aan de gestelde regels waardoor zij in contact komen met reeën. Reeën zijn van nature schuchtere dieren, die snel schrikken. Ze vluchten dan andere gebieden in waarbij ze het Zeisterspoor oversteken waarbij de kans op een aanrijding zeer groot is.

Om bovengenoemde problemen te voorkomen en een halt toe te roepen, surveilleren ruiters en mountainbikers van de Marechaussee komende tijd intensief.