Categorieën
Grenspolitietaak

Aanhoudingen voor productie valse identiteitsdocumenten

De Koninklijke Marechaussee heeft twee personen aangehouden als verdachten voor het bezit en het produceren van valse identiteitsdocumenten. Een 25-jarige man uit Amsterdam en een 17-jarige jongen uit Uithoorn zijn vanochtend vroeg van hun bed gelicht.

In de woningen van de verdachten werden verschillende zaken aangetroffen die gebruikt kunnen worden om valse documenten te maken, zoals blanco kaarten, chiplezers en een autorisatiestempel. Daarnaast trof het opsporingsteam meerdere identiteitsdocumenten, telefoons en simkaarten aan.

Het Expertisecentrum Identiteitsfraude en Documenten (ECID) startte vorig jaar een onderzoek naar de 25-jarige man. Hij kwam in beeld toen hij op het vliegtuig naar Barcelona wilde stappen. Bij een controle destijds bleek dat hij in het bezit was van een vals reisdocument en meerdere paspoorten die niet op zijn naam stonden. Op de telefoons die de verdachte bij zich had, werden foto’s en video’s aangetroffen van reisdocumenten en de productie hiervan.

Beide verdachten zijn ingesloten en de aangetroffen goederen zijn in beslag genomen. Verder onderzoek wordt verricht onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland.

De aanpak van documentvervalsers draagt bij aan het ontwrichten van criminele organisaties. Het ECID is een samenwerkingsverband tussen de Koninklijke Marechaussee en politie met als doel het voorkomen en bestrijden van identiteits- en documentfraude.